Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Framemaat

Berekenen framemaat of framehoogte

Welke framemaat bij welke lichaamslengte?

Het berekenen van de framemaat voor een fiets of e-bike is op verschillende manieren te doen. De onderstaande methode gaat uit van de lichaamslengte. Dit is een globale berekening voor de framemaat. Deze berekening houdt bijvoorbeeld geen rekening met de proporties van een lichaam. Mocht je lange benen hebben en een kort torso dan kan deze berekening voor de framemaat onvoldoende zijn. 

Hieronder vind je een indicatie van de framemaat bij lichaamslengte. 

Lengte (cm)  Framemaat (cm)
150 - 160 49
155 - 170 51
160 - 175 53
175 - 185 57
185 - 195 61
195 - 210 65

Jouw Bike Totaal vakman helpt je graag met het kiezen van de juiste framemaat.

Formule voor framemaat berekening

Je kunt je framemaat voor bijvoorbeeld een Gazelle e-bike of Koga e-bike ook berekenen met een formule. Deze is betrouwbaarder voor het berekenen van een framemaat dan de bovenstaande tabel, omdat er rekening wordt gehouden met uw lichaamsmaten. Je hebt voor deze methode wel een centimeter nodig. Je berekent jouw framemaat als volgt:

  • binnenbeenlengte x 0,68. = framemaat

De binnenbeenlengte is op te meten door het aantal centimeters vanaf kruishoogte, langs je been, naar de grond te meten. Het getal dat hieruit komt, vermenigvuldig je met 0,68. Meet je de binnenbeenlengte bijvoorbeeld als 80, dan komt dit na vermenigvuldiging uit op 54,4. Je kunt in dat geval het beste een fiets kopen met framemaat 54. Wij raden je aan om dit getal naar beneden af te ronden, omdat het zadel altijd een behoorlijk stuk omhoog kan. Als je twijfelt over de juiste framehoogte, kom dan langs in een Bike Totaal fietsenwinkel.

Bike Totaal Bodyscanning

De juiste framemaat bepaalt niet alles. Het is ook belangrijk dat de geometrie van een frame bij jouw lichaam past. De framegeometrie is namelijk van invloed op de zitpositie (rechtop, iets voorovergebogen of zeer sportief). Laat je bij de Bike Totaal winkel vakkundig opmeten met het Bodyscanning meetsysteem. Zo vind je de fiets die het beste bij jou past.

Meer over Bodyscanning >>

Let op! Niet elke dealer heeft een bodyscanning in de winkel staan. Om misverstanden te voorkomen kunt u het beste eerst telefonisch contact opnemen met uw winkel.

Kinderfietsen

Framemaat voor kinderfietsen

Uw kind heeft weer een groeispurt gemaakt en van de ene op de andere dag lijkt de fiets te klein. Maar hoe bepaalt u nu de juiste maat kinderfiets? Uiteraard kan de Bike Totaal specialist de maat voor u bepalen, maar u kunt ook zelf al bekijken welke maat geschikt zal zijn.

De leeftijd van uw kind zegt niet zoveel over de fietsmaat. Het ene kind van 4 jaar is immers niet net zo groot als het andere. Een goed middel om wel te gebruiken is de kledingmaat van uw kind. Ook de hoogte van het fietszadel tot aan de grond (binnenbeenlengte) geeft een goede indicatie voor de fietsmaat. Het zadel staat dan in de laagste stand, zodat het nog omhoog kan worden gezet als het kind groeit. Er is geen verschil in de maat  van een meisjefiets of jongensfiets. Bij kinderfietsen wordt maat aangegeven in inches. Dit is eigenlijk de maat van de fietsband. Onderstaand geven wij een indicatie van de maat die past bij uw dochter of zoon.

 Kledingmaat  Zadelhoogte  (Banden)maat   
  98 - 104  43 cm  12 inch 
 104 - 110   53 cm   16 inch 
 110 - 116   58 cm   18 inch 
 116 - 122   61 cm   20 inch 
 122 - 128  63 cm   22 inch 
 128 - 140   74 cm  24 inch 
 140 - 152   78 cm  26 inch 

Onderhoud

Doordat kinderen flink groeien, is het belangrijk om de fiets steeds bij te stellen. Zet het zadel en het stuur hoger, maar zorg ervoor dat jouw zoon of dochter de grond probleemloos kan raken met zijn/haar voet Kies daarom niet meteen een te grote fiets. Met een fiets in de juiste maat kunnen kinderen beter op- en afstappen. Zo is fietsen is veel veiliger.

Controleer een kinderfiets voor de zekerheid elke maand op eventueel losgelopen onderdelen. Check of remmen en verlichting nog goed werken en pomp de banden regelmatig op. 

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Close Inloggen