Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Handvatten

Handvatten... Een onderschat onderdeel!

Aan handvatten wordt vaak weinig aandacht geschonken, terwijl het naast het zadel en de pedalen de enige plek is waarmee u in contact komt met de fiets. Het is zelfs de enige plek die u met de blote huid aanraakt. Daardoor is de materiaalkeuze erg belangrijk.

  • Leer is een natuurproduct dat weliswaar wat duurder is, maar altijd comfortabel en ‘warm’ aanvoelt. Bovendien heeft u met lederen handvatten minder zweethanden.
  • Het goedkopere rubber is harder en geeft daardoor minder demping. Door transpiratie kunnen de handvatten na een tijdje minder fris gaan ruiken en kleven.
  • Foam handvatten zijn zacht, comfortabel en goedkoop. Het flexibele materiaal heeft geen profiel. Nadeel van deze handvatten is dat ze zich vol kunnen zuigen met water.
  • Het natuurproduct kurk is wel wat duurder, maar biedt een goede demping. Voor een goede grip wordt het vaak gecombineerd met rubber.
  • Wie graag iets unieks wil en comfort niet zo belangrijk vindt, kiest voor hout.

Bekijk handvatten in de webshop

TIP: gebruik wat afwasmiddel om de stroeve handvatten op het stuur te schuiven. Gebruik géén olie, dat blijft glibberig waardoor handvatten er gevaarlijk makkelijk kunnen afglijden.

Functie van fietshandvatten

De belangrijkste functie van een handvat is natuurlijk dat u het stuur goed kunt vasthouden. Daarom zijn de vorm en de maat heel belangrijk. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar, waarbij het grootste verschil zit in de mate van steun onder de muis van de hand. Voor een afwisselende zit kan het prettig zijn om ‘powerbars’ toe te voegen. Dit zijn rechtopstaande handvatten, waardoor u ook aan het stuur kunt ‘trekken’. Ideaal tijdens een beklimming of bij veel tegenwind. Vraag de Bike Totaal vakman om de juiste maat voor u te bepalen. Bij een te klein handvat sluiten uw handen te ver om het handvat, waardoor u kunt gaan knijpen. Dit kan weer leiden tot pijn in arm en schouders.

Tintelende en slapende vingers

Bij een fietshouding, waarbij de pols in een grote hoek knikt kan de bloedtoevoer worden afgesloten. Hierdoor kunnen vervelende klachten als tintelende en slapende vingers ontstaan. Het handvat kan hier een rol in spelen, maar veelal is het de fiets die niet op maat is afgesteld. Uw Bike Totaal specialist kan de fiets perfect voor u op maat afstellen.

TIP: draag bij langere ritten fietshandschoenen. Deze voorkomen transpiratie, geven extra grip en de versies met gelpads vangen trillingen op. 

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Close Inloggen